18 sierpnia 2014

Kurczak z cukinią i frytkami z sosem TAO TAO

2 piersi z kurczaka
1 łyżka przyprawy do kurczaka
2/3 średniej cukinii lub 1 mała
1-2 pomidory
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka papryki ostrej
Olej rzepakowy
4 średnie ziemniaki
sól

Frytki:
Kroimy ziemniaki w paski o boku 1 cm, płuczemy i wrzucamy na wrzątek na 2 minuty. Odsączamy i suszymy na ręczniku papierowym. To gwarantuje że frytki po i usmażeniu będą z zewnątrz chrupiące a w środku miękkie, nie przesycone w całości olejem.

Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, następnie obtaczamy wszystko w oleju pomieszanym z przyprawą do kurczaka.. Całość można odstawić do lodówki, ale nie trzeba. Całość wykładamy na rozgrzaną patelnię.

Rozgrzewamy olej w garnku z grubym dnem (wlewamy na kilka centymetrów wysokości), wrzucamy wcześniej przygotowane ziemniaki i wracamy do kurczaka, do którego dodajemy pokrojoną cukinię, pomidory, ostrą paprykę i zioła prowansalskie oraz sól według uznania (nie za dużo - jest w przyprawie do kurczaka). Frytki i kurczak powinny być gotowe równocześnie.

Doskonałym dodatkiem do frytek będzie sos Tao Tao.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czekoladowe brownie z wiśniową nutą i sosem wiśniowym

Czekolado, ach czekolado, chodzisz za mną w dzień i w nocy, dziś Ci dam wygrać i zjem Cię. O czekolado!  Przepis jest bardzo pros...