2 piersi z kurczaka
1 łyżka przyprawy do kurczaka
2/3 średniej cukinii lub 1 mała
1-2 pomidory
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka papryki ostrej
Olej rzepakowy
4 średnie ziemniaki
sól
Frytki:
Kroimy ziemniaki w paski o boku 1 cm, płuczemy i wrzucamy na wrzątek na 2 minuty. Odsączamy i suszymy na ręczniku papierowym. To gwarantuje że frytki po i usmażeniu będą z zewnątrz chrupiące a w środku miękkie, nie przesycone w całości olejem.
Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, następnie obtaczamy wszystko w oleju pomieszanym z przyprawą do kurczaka.. Całość można odstawić do lodówki, ale nie trzeba. Całość wykładamy na rozgrzaną patelnię.
Rozgrzewamy olej w garnku z grubym dnem (wlewamy na kilka centymetrów wysokości), wrzucamy wcześniej przygotowane ziemniaki i wracamy do kurczaka, do którego dodajemy pokrojoną cukinię, pomidory, ostrą paprykę i zioła prowansalskie oraz sól według uznania (nie za dużo - jest w przyprawie do kurczaka). Frytki i kurczak powinny być gotowe równocześnie.
Doskonałym dodatkiem do frytek będzie sos Tao Tao.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Czekoladowe brownie z wiśniową nutą i sosem wiśniowym
Czekolado, ach czekolado, chodzisz za mną w dzień i w nocy, dziś Ci dam wygrać i zjem Cię. O czekolado! Przepis jest bardzo pros...
-
2 szklanki mąki pszennej (300 g) 1 szklanka cukru ( 170 g) 4 łyżki mleka (60 ml) 1 szklanka purée z dyni 150 g roztopionego masła / ...
-
3 szklanki maki tortowej 3 jajka 1 szklanka cukru (4/5 kubka) łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy 0,5 kostki masła lub mar...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz