Na blat przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier oraz cukier waniliowy. Łączymy sypkie składniki, a następnie dodajemy miękką margarynę, jajka i wyrabiamy ciasto.
Wstawiamy ciasto do lodówki, przygotowujemy budyń z 400 a nie 500 ml mleka.
Gdy budynie są gotowe z 2/3 ciasta formujemy spód ciasta i boki. Na ciasto wykładamy połówki śliwek (5-6 śliwek) skórką do ciasta, następnie wykładamy 1 budyń, następnie na budyniu układamy cząstki śliwek - nie za dużo, żeby budyń nie był potem zbyt rzadki.
Wykładamy 2 warstwę budyniu i kolejne cząstki śliwek.
Całość przykrywamy ciastem, nakłuwamy widelcem i stawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni na 35-45 minut, wyłączamy gdy ciasto będzie zrumienione.
W prodiżu pieczemy tyle samo czasu, pamiętając by odłączyć dół 10 - 15 minut przed końcem pieczenia.
Ciasto jest gotowe do podania kilka godzin po wystudzeniu, wtedy masy budyniowe stężeją.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz