11 sierpnia 2014

Ciasto półkruche z budyniem i węgierkami



  • 3 szklanki maki tortowej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru (4/5 kubka)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 0,5 kostki masła lub margaryny do pieczenia
  • 2 opakowania budyniu 0,5 l (smaki według własnego uznania)
  • 0,8 l mleka + cukier według instrukcji na opakowaniu budyniu
  • 10 śliwek węgierek (mniej więcej)

  • Na blat przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier oraz cukier waniliowy. Łączymy sypkie składniki, a następnie dodajemy miękką margarynę, jajka i wyrabiamy ciasto.
    Wstawiamy ciasto do lodówki, przygotowujemy budyń z 400 a nie 500 ml mleka.
    Gdy budynie są gotowe z 2/3 ciasta formujemy spód ciasta i boki. Na ciasto wykładamy połówki śliwek (5-6 śliwek) skórką do ciasta, następnie wykładamy 1 budyń, następnie na budyniu układamy cząstki śliwek - nie za dużo, żeby budyń nie był potem zbyt rzadki.
    Wykładamy 2 warstwę budyniu i kolejne cząstki śliwek.
    Całość przykrywamy ciastem, nakłuwamy widelcem i stawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni na 35-45 minut, wyłączamy gdy ciasto będzie zrumienione.
    W prodiżu pieczemy tyle samo czasu, pamiętając by odłączyć dół 10 - 15 minut przed końcem pieczenia.
    Ciasto jest gotowe do podania kilka godzin po wystudzeniu, wtedy masy budyniowe stężeją.



    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Czekoladowe brownie z wiśniową nutą i sosem wiśniowym

    Czekolado, ach czekolado, chodzisz za mną w dzień i w nocy, dziś Ci dam wygrać i zjem Cię. O czekolado!  Przepis jest bardzo pros...