5 listopada 2014

Zupa - krem marchwiowo - pomarańczowa z imbirem

Składniki:


  • 60 dag marchwi
  • 2 pomarańcze
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 litr wody/bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka imbiru
  • sól, pieprz



Cebulę należy pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie, po czym dodać pokrojoną marchew oraz drobno posiekany czosnek. Smażyć 2-3 minuty, następnie zalać gorącą wodą lub bulionem warzywnym (może być z kostki). Gotować na małym ogniu 20 minut.

Gdy zupa będzie się gotować należy dokładnie obrać pomarańczę, w przeciwnym razie zupa może wyjść z gorzkim posmakiem, oraz pokroić na nieduże cząstki. Wrzucić do gotującej się zupy.

Gdy marchew będzie miękka, zupę doprawiamy imbirem, solą (gdy użyliśmy bulionu w kostce należy uważać) oraz pieprzem. Ostatnim etapem jest miksowanie zupy, można na gładką masę, ja jednak zostawiam kilka pływających kawałków, żeby było coś na ząb.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czekoladowe brownie z wiśniową nutą i sosem wiśniowym

Czekolado, ach czekolado, chodzisz za mną w dzień i w nocy, dziś Ci dam wygrać i zjem Cię. O czekolado!  Przepis jest bardzo pros...