Składniki:
- 60 dag marchwi
- 2 pomarańcze
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 litr wody/bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka imbiru
- sól, pieprz
Cebulę należy pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie, po czym dodać pokrojoną marchew oraz drobno posiekany czosnek. Smażyć 2-3 minuty, następnie zalać gorącą wodą lub bulionem warzywnym (może być z kostki). Gotować na małym ogniu 20 minut.
Gdy zupa będzie się gotować należy dokładnie obrać pomarańczę, w przeciwnym razie zupa może wyjść z gorzkim posmakiem, oraz pokroić na nieduże cząstki. Wrzucić do gotującej się zupy.
Gdy marchew będzie miękka, zupę doprawiamy imbirem, solą (gdy użyliśmy bulionu w kostce należy uważać) oraz pieprzem. Ostatnim etapem jest miksowanie zupy, można na gładką masę, ja jednak zostawiam kilka pływających kawałków, żeby było coś na ząb.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz