18 listopada 2014

Muffinki pomarańczowe

Składniki:
Suche:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • otarta skórka z 1 pomarańczy


Mokre:
  • Szklanka soku z pomarańczy 
  • 2 jajka
  • 4 łyżki roztopionego masła/oleju



Przygotowujemy 2 miski, w jednej łączymy suche składniki, w drugiej mokre. Następnie wlewamy mokre do miski z połączonymi suchymi i mieszamy do połączenia się składników.
Wylewamy masę do foremek, do 3/4 wysokości, ja użyłam silikonowych, których nie trzeba niczym smarować, a po upieczeniu muffinki same z nich "wyskakują". Całość wstawiamy do piekarnika nastawionego na 170 stopni na 20 minut, w przypadku braku piekarnika sprawdzi się prodiż (na zdjęciu są muffinki prosto z prodiża).

Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową, do której można dodać otartą skórkę z 1 pomarańczy.
Proporcje na około 18 muffinów.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czekoladowe brownie z wiśniową nutą i sosem wiśniowym

Czekolado, ach czekolado, chodzisz za mną w dzień i w nocy, dziś Ci dam wygrać i zjem Cię. O czekolado!  Przepis jest bardzo pros...