30 lipca 2014

Ciasto budyniowe jako tort budyniowy

Składniki:

    • 3 jajka
    • szklanka cukru pudru
    • 3 szklanki maki tortowej
    • łyżeczka proszku do pieczenia
    • 0,5 kostki masła lub margaryny do pieczenia
    • 2-3 łyżki śmietany
    • cukier waniliowy
    • 2 opakowania budyniu 0,75 (smaki według własnego uznania)
    • litr mleka
    • bułka tarta do podsypania

    Przepis

    Mąkę przesiewamy przez sito na blat, następnie dodajemy cukier puder oraz cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia, łączymy sypkie składniki. Następnie dodajemy miękkie masło (lub margarynę - na Kasi wychodzi smaczniejsze niż na zwykłym maśle - i taniej). 
    "Siekamy" masło resztą składników, po czym dodajemy jajka. Śmietanę dodajemy w takiej ilości, aby połączyły nam się składniki i wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby uzupełniamy wilgotność śmietaną.
    Ciasto odstawiamy do lodówki na czas przygotowywania budyniów, do których dodajemy 0,5 mleka zamiast 0,75 litra.
    Można użyć innych budyniów pamiętając, by dodać do nich mniej mleka, aby były gęste.

    Z 2/3 ciasta formujemy spód oraz boki, nakłuwamy widelcem, posypujemy maką, następnie wykładamy budynie. Często zdarza się, że np. waniliowy jest mniej gęsty, łatwiejszy w nakładaniu. Ja daję taki budyń jako warstwę spodnią, na niej rozsmarowuję drugi budyń, nie musi być dokładnie, w trakcie pieczenia wszystko się samo ułoży. Nakładamy  na wierzch pozostałą warstwę ciasta, też nakłuwamy widelcem (żeby para wodna miała gdzie uciec).

    Pieczemy: 180 stopni, 30-40 minut - do złotego odcienia.

    Ciasto gotowe jest do podania dopiero po kilku godzinach - budyń trzyma ciepło i jest płynny, trzeba poczekać aż wystygnie i nabierze odpowiedniej konsystencji.

    Czasem zamiast śmietany daję gratkę, zostawia delikatny posmak.




    • Koszt składników: niski




    • Czas wykonania: szybko

    • Brak komentarzy:

      Prześlij komentarz

      Czekoladowe brownie z wiśniową nutą i sosem wiśniowym

      Czekolado, ach czekolado, chodzisz za mną w dzień i w nocy, dziś Ci dam wygrać i zjem Cię. O czekolado!  Przepis jest bardzo pros...