11 lipca 2014

Cukinia marynowana na słodko

Składniki





  • 1 kg cukini
  • 1/2 szklanki octu
  • 25 dag cukru
  • 3 szklanki wody
  • kilka goździków
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • cynamon (kora)


  • Przepis
    Cukinię pokroić w kostkę o boku 1-2 cm, w międzyczasie zagotować wodę z cukrem, cynamonem i przyprawami. Do gotującej się wody dodać cukinię, gotować aż będzie szklista. Dodać ocet, gdy zacznie znowu wrzeć należy wyłączyć i od razu przełożyć do słoików.
    Pasteryzować nie trzeba, wystarczy postawić słoiki do góry dnem, ja jednak w razie czego pasteryzuję 15 minut.

    Idealnie pasuje do mięs, np. do schabowego.
    W trakcie przygotowywania można spróbować czy nie za kwaśna i ewentualnie dosłodzić.
    Ja do każdego słoiczka dawałam 1-2 goździki i kilka kawałków kory cynamonu (z zalewy).




    • Koszt składników: niski
    • Czas wykonania: szybko
    • Ilość kalorii: 90 - 140 kcal/100 g
    • Źródło/autor: Blog: Same smaczki (nieistniejący), który dostał przepis od gospodyni z gospodarstwa agroturystycznego na Pojezierzu Włodawskim
    • Zdjęcie: Cukinia wykonana rok temu
    • Brak komentarzy:

      Prześlij komentarz

      Czekoladowe brownie z wiśniową nutą i sosem wiśniowym

      Czekolado, ach czekolado, chodzisz za mną w dzień i w nocy, dziś Ci dam wygrać i zjem Cię. O czekolado!  Przepis jest bardzo pros...