12 sierpnia 2016

Krem z cukinii dla niemowlaka (od 5-tego miesiąca)

Sezon na cukinię i pomidory w pełni, dlatego wczoraj przygotowałam leczo na teraz i na zimę. Udało mi się kupić cukinię od Państwa, które nie ma produkcji masowej i nie kupuje na Rybitwach i może dzięki temu będzie zdrowiej :)
Udało mi się upolować bardzo ładną zieloną i żółtą cukinię, w trakcie przygotowywania odłożyłam po garści kosteczek jednej i drugiej, oczywiście po uprzednim pozbyciu się gniazd nasiennych, ale po kolei. 

Potrzebujemy:
  • 1 - 1,5 szklanki pokrojonej w kostkę cukinii
  • łyżeczka masła lub oleju rzepakowego
  • 2-3 łyżki wody

Do garnka lub rondelka, nie ma znaczenia - do czegokolwiek w czym można gotować, wlewamy wodę, dodajemy cukinię i tłuszcz. Wodę dodaję, ponieważ nie chcę żeby cukinia przywarła, a i tak odparuje w trakcie gotowania. Gotujemy aż cukinia zmięknie, następnie miksujemy i gdy krem będzie gęsty, danie dla maluszka będzie gotowe. 
Jeżeli chcemy przyspieszyć sprawę, to możemy zmiksować warzywa zanim całkowicie zmiękną, wtedy jeszcze pogotować i zmiksować ponownie. 

Dzięki temu, że i tak pasteryzowałam słoiki z leczo, część kremu odłożyłam do słoiczka o pojemności 190 g (taki po przecierze pomidorowym), następnie pasteryzowałam 10 minut, dla słoiczków o takiej pojemności jest to wystarczający czas.

Krem może posłużyć jako osobne danie lub jako składnik innego dania, jak coś przygotuję to wrzucę przepisy, linki znajdziecie poniżej tej notki.

Taki krem można spokojnie podawać dziecku od 5-tego miesiąca, ale wtedy cukinię należy obrać. Gdy cukinia ma twardą skórkę, to trzeba ją będzie zdjąć również gdy dziecko będzie starsze (po 6-tym miesiącu).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czekoladowe brownie z wiśniową nutą i sosem wiśniowym

Czekolado, ach czekolado, chodzisz za mną w dzień i w nocy, dziś Ci dam wygrać i zjem Cię. O czekolado!  Przepis jest bardzo pros...