12 stycznia 2015

Sałatka z selera naciowego

Nie przepadam za selerem, ale dla naciowego w niektórych kombinacjach robię wyjątek.
Idealny na zimową porę, ale nie tylko, zawiera dużą dawkę witaminy C, witaminę B, a łodygi zawierają beta-karoten. Ma dużo fosforu, wapnia, cynku i potasu i wiele wiele innych dobroczynnych składników. Jest mniej kaloryczny od selera korzeniowego i jak dla mnie, selerowego niejadka, lepszy i delikatniejszy w smaku.
O jego właściwościach prozdrowotnych radzę sobie poczytać, ponieważ trochę tego jest, a ja podam Wam przepis na ekspresową i niedrogą sałatkę.

Składniki (na 3-4 osoby):


  • 3-4 łodygi selera naciowego z listkami
  • 1 jabłko
  • szczypior z 1-2 cebulek dymek
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz


Seler i jabłko kroimy w drobna kostkę, tak około 5-7 mm, dodajemy pokrojono drobno szczypior, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy oliwę, a na koniec doprawiamy do smaku i mieszamy.
Przyznam, że cytrynę i oliwę dodaję "na oko", ale dla skrupulatnych w kuchni podaję proporcje. Najlepiej smakuje jak troszkę odpocznie, ale do tego wymagane jest szczelne przykrycie, chyba że lubicie zapaszek szczypiorku ;)


Idealnie pasuje do mięs i kiełbas.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czekoladowe brownie z wiśniową nutą i sosem wiśniowym

Czekolado, ach czekolado, chodzisz za mną w dzień i w nocy, dziś Ci dam wygrać i zjem Cię. O czekolado!  Przepis jest bardzo pros...